Cleantech - Är Clean Tech övervärderat? Vad driver på utvecklingen?

Stora delar av börsen har sett kursrusningar under andra halvåret av 2020, men cleantech sticker ut med en speciellt aggressiv utveckling. Börsen har gjort något av en mirakulös återhämtning med tanke på coronavirusets influens på ekonomin. Efter stora kvantitativa lättnader på många av världens ekonomier kan vi nu till viss del urskilja vinnare och förlorare. Cleantech på många av världens börser sticker ut ur mängden med en avkastning högre än resterande ESG-bolag. Det har uppstått spekulation kring huruvida det är en "grön bubbla” när det i många fall saknas fundamentala förändringar i bolagen.


Stora politiska satsningar på hållbarhetsarbete har bidragit till att intresset för “gröna aktier” har ökat explosionsartat de senaste åren. Aktier med klimatfokus har rusat på börsen och hållbarhetsfonder har blivit en ny populär sparform. En av de svenska hållbarhetsfonderna som har presterat bäst under 2020 är Handelsbankens fond Hållbar Energi, som har haft en avkastning på över 76% under året. Detta är en tydlig överprestation jämfört med Stockholmsbörsen, där indexet OMXPI, som presterat över förväntan, hade en avkastning på ca 14% under 2020. Frågan man kan ställa sig blir då om Clean Tech är övervärderat? Vad driver på den utvecklingen?


För att läsa hela analysen tryck här.
73 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Visa Inc. - Köp

Jesper Rasmusson från BAM rekommenderar köp med riktkursen 268 (228) USD för Visa Inc. Visa är ett globalt fintech företag med ett av världens största kreditkort- och betalningsvarumärken.

Thunderful Group AB - Köp

Andreas Larsson från BAM rekommenderar köp med riktkursen 75 (63) SEK för Thunderful Group AB. Bolaget publicerar, utvecklar och distribuerar, leksaker, speltillbehör, data, konsol och VR-spel.

Ecoclime Group AB - Avvakta

Gustaf Sundbüe från BAM sätter en avvaktande rekommendation med riktkurs 18,3 (17,1) SEK på det svenska miljöteknikbolaget Ecoclime Group AB vars fokus är energi- och inomhusklimatlösningar för fastig